Spelen is een van de meest natuurlijke manieren waarop kinderen leren en memory games zijn daar een prachtig voorbeeld van. Voor gezinnen die graag reizen en hun kinderen willen helpen meer te leren over verschillende culturen en landen, bieden memory games een perfecte combinatie van educatie en plezier. Maar hoe dragen deze spelletjes bij aan het leren over de wereld? In deze blog geven we vijf manieren waarop memory games kinderen helpen om kennis te maken met andere landen en culturen.
1. Visuele herkenning van culturen
Elk memoryspel biedt visuele elementen die kinderen helpen om een connectie te maken met een land of cultuur. Denk aan iconische beelden zoals de Eiffeltoren voor Frankrijk of een tempel voor Thailand. Door regelmatig met deze afbeeldingen te spelen, beginnen kinderen landen te herkennen en te koppelen aan specifieke symbolen of tradities.
Tip: Gebruik een memoryspel dat past bij de roots van je gezin. Bijvoorbeeld een memoryspel over Indonesië, Thailand of een ander land dat belangrijk is voor jouw familie.
2. Cultuur wordt toegankelijk en leuk
Sommige kinderen zien culturele educatie als ‘schoolwerk,’ maar memory games veranderen dat. Het spelelement maakt leren spannend en uitdagend, zonder dat het voelt als een verplichting. Terwijl ze zoeken naar paren, nemen ze onbewust informatie op over de beelden en achterliggende betekenis.
Leuk weetje: Memory games zijn extra effectief als je er verhalen aan koppelt. Bijvoorbeeld: “Wist je dat deze olifant een symbool is van geluk in Thailand?”
3. Taalontwikkeling en woordenschat
Memory games kunnen ook gebruikt worden om kinderen nieuwe woorden te leren. Een memoryspel over Italië kan bijvoorbeeld woorden zoals “pizza,” “Colosseum,” en “gondel” bevatten. Dit kan hen helpen om hun woordenschat uit te breiden en verbanden te leggen met nieuwe talen.
Probeer dit: Speel het spel in combinatie met een korte les in de taal van het land. Gebruik bijvoorbeeld eenvoudige woorden zoals “sawasdee” (hallo in het Thais) wanneer je een Thaise memorykaart vindt.
4. Samen spelen versterkt familiebanden
Memory is een spel dat jong en oud samen kunnen spelen. Door samen te spelen, creëer je niet alleen een leerervaring, maar ook waardevolle momenten als gezin. Je kunt herinneringen ophalen aan reizen, verhalen delen over je roots, en plannen maken voor toekomstige avonturen.
Bij ons thuis: Tijdens het spelen van ons Thaise memoryspel vertel ik mijn kinderen vaak over mijn eigen herinneringen van het land.
5. Het stimuleert nieuwsgierigheid naar nieuwe bestemmingen
Door memory games krijgen kinderen een voorproefje van wat de wereld te bieden heeft. Dit kan nieuwsgierigheid opwekken naar bestemmingen die ze nog niet kennen. Misschien willen ze leren waarom Japan bekend staat om zijn bloesem of hoe de piramides van Egypte zijn gebouwd.
Activiteit: Gebruik het spel als inspiratie voor een ‘wereldreis’ in huis. Laat je kinderen een land kiezen en zoek samen video’s, muziek, of gerechten die daarbij horen.
Meer dan alleen een spel
Memory games zijn veel meer dan een leuk tijdverdrijf. Ze zijn een hulpmiddel om de wereld dichterbij te brengen en kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met cultuur en geschiedenis. Of je nu thuis blijft of de wereld rondreist, een memory game biedt een venster naar de rijkdom van verschillende landen.
Benieuwd naar memory games over landen?
Bekijk onze collectie memory games met iconen en tradities uit meer dan 25 landen. Ontdek ze in onze shop en begin vandaag nog met het ontdekken van de wereld met je kinderen!